אם תשאלו אנשים שיש להם ילדים מה אורכו של הריון אצל בני האדם התשובה שקרוב לודאי תקבלו תהיה 40 שבועות. למעשה, תשובה זו אינה נכונה כיוון שאורכו האמיתי של ההריון הוא 38 שבועות, וספירת 40 שבועות נעשית לצורך הנוחות מתאריך קבלת הוסת האחרונה, תאריך שאצל מרבית הזוגות מקדים בכשבועיים את תאריך ההתעברות. בסיום ההריון נולד התינוק, מאורע שכל זוג חושש ממנו מצד אחד ומחכה לו בקוצר רוח מצד שני, לו ולמתנות המתלוות לתינוק החדש. אולם מה קורה עוד לפני כן, בתקופת ההריון?
הקריוטיפ האנושי
קריוטיפ הוא למעשה תמונת הגנים, והקריוטיפ האנושי הוא תמונה של הגנים מהם מתחיל להתפתח העובר ותינוק האנושיים. אצל בני האדם, ה-DNA שהוא החומר התורשתי עליו עוברות תכונות שונות של התינוק כמו צבע עיניו, מינו, תווי פניו, ואפילו חוש ההומור שלו כשיגדל, ה- DNA הוא למעשה שרשרת ארוכה של זוגות כרומוזומים. בבני האדם השרשרת הזו מכילה 46 זוגות כרומוזומים כאשר מתוכם 23 מגיעים מהאם ו-23 מגיעים מהאב.
המסע הראשוני את הרחם
בזמן ההתעברות מצטרף זרע אנושי בו 23 כרומוזומים אל ביצית אשר גם בה 23 כרומוזומים. השילוב הייחודי בין הכרומוזומים שבזרע ואלו שבביצית יקבע בסופו של דבר תכונות רבות בתינוק שיוולד. התינוק הזה מתחיל כתא בודד הכולל שילוב החומר הגנטי. לתא הראשוני הזה קוראים זיגוטה. הזיגוטה מתחילה להתחלק, תחילה לשניים ואז לארבעה, שמונה וכו’ תאים. במהלך ה- 3-4 ימים הראשונים הזיגוטה עושה את דרכה במעלה החצוצרה לכיוון הרחם, ובין הימים ה – 6-10 הביצית המופרית משתרשת על דופן הרחם ומתחיל חילוף חומרים עם הדם האימהי.
לפעמים, זיגוטה בשלב הראשוני ביותר מתחלקת לשני תאים זהים אך במקום ששני התאים הללו יהפכו לאיגוד אחד הם מתחלקים כליל ונוצרות למעשה שתי זיגוטות זהות. במצב זה יגדלו שני עוברים בעלי מטען גנטי זהה, או במילים אחרות – תאומים זהים.
ראשית התפתחות העובר
בין השבועות ה- 3-10 העובר מתחיל להתפתח. הביצית המופרית שעד לשלב זה עסקה רק בחלוקה וגידול מספרי של מספר התאים, מתחיל שלב חדש בו התאים מתפצלים לייעודים שונים. התא נחלק לשלוש שכבות עיקריות כאשר כל שכבה אחראית על יצירת איברים אחרים בגוף. השכבה העליונה אחראית על יצירת שכבה התת עורית, בלוטות הפרשת הורמונים, ציפורניים ושיערות, מערכת העצבים, עדשות העין, אמייל השן וריצפת חלל מי השפיר, מהשכבה האמצעית מתפתחים העצמות והשיניים, שרירים, העור, מערכת הלב וכלי דם, טחול ומערכת השתן והמין ומהשכבה התחתונה נוצרים חלק התחתון של העור, חלק ממערכת הנשימה, מערכת העיכול ובלוטות הפרשה. זוהי התקופה בה ליבו של התינוק מתחיל לפעום ובסוף השבוע ה-10, ליבו של התינוק מפותח לחלוטין. זהו גם השלב בו נוצרים השלייה, מי השפיר וחבל הטבור. גודלו של העובר בסיומו של שלב זה הוא כ-3 ס”מ.
השליה היא בלוטה המפרישה הורמונים ומשמשת כמסנן דיפוזי בין דם אימהי עם חמצן לעובר. השיליה היא המספקת לעובר חמצן, מזון מינרלים וויטמינים. מי השפיר שומרים על חום גופו של העובר ומגינים עליו ומרככים מכות שהעובר מקבל. בנוסף העובר שותה את מי השפיר ומפריש לתוכם פסולת. חבל הטבור מחבר בינן העובר לשילייה וכולל שני עורקים ווריד. רוחבו הממוצע הוא כ-2 ס”מ ואורכו הוא בממוצע כ-55 ס”מ.
ואחרי המה מגיע הכמה
איברים שונים עדיין מוסיפים להתפתח בשלב שני, השליש השני להריון, אולם הגדילה עוברת לא רק לתחום של המה אלא גם לתחום של הכמה והעובר מתחיל זינוק גדילה ייחודי ומהיר.
תנועותיו הראשונות (הלא מורגשות) של העובר הן בערך בסביבות השבוע השמיני, ועד השבוע ה-12 העובר כבר נראה כעובר אנושי, ניתן להבחין בתווי הפנים, הזנב כמעט ונעלם, הכליות מתפקדות, מבנה המוח כמעט ומושלם. גודלו של העובר הוא כ 6-9 ס”מ ומשקלו הוא כ-9 גרם.
בשבוע ה-16 עד ה-20 הראש עדין גדול ביחס לגוף אולם הפנים כבר נראות מאד אנושיות והעובר מתחיל להצמיח שערות. משקלו בשלב הזה הוא כ- 100 גרם.
לאחר השבוע ה20 ניתן לעתים להתחיל ולהרגיש את תנועותיו של העובר, ועד השבוע ה-28 תנועותיו יהפכו ברורות מאד. בתקופה זו גופו של העובר מכוסה חומר דמוי שעווה הנקרא ורניקס והעובר מתחיל לשמוע, אולם הוא עדיין רזה מאד. בשבוע ה-28 משקלו של העובר הוא כ- 1,100 גרם.
השליש האחרון של ההריון
לאחר השבוע ה-28 מתחילים לחוש בסדר יום מסוים של העובר, דפוסים של עירות ושינה. העובר עובר זינוק נוסף בגדילה ומכפיל את משקלו תוך כ-4 שבועות. הוא מתחיל לצבור שומן מתחת לעור, עורו נמתח והופך מאדום ומקומט לורוד וחלק. עד לסיום ההריון, בשבוע ה-40 מתחילת הספירה, יגיע העובר לאורך של כ-40 ס”מ ומשקל ממוצע של כ- 3,200 גרם. הוא ידע לבכות, למצוץ, הוא יתעורר ויישן, תגובות השרירים שלו יהיו טובות ואיברי המין יסיימו להתפתח.
רוצים לפנק אם טרייה לתינוק חדש שנולד? בבייבי קייקס תוכלו למצוא מבחר מתנות להולדת בן או מתנות להולדת בת